Не са много продуктите, които са толкова мултифункционални, колкото картофите. Те са вкусни както варени, така и задушени, или пък пържени, а защо не и на пюре. Знаем, че Самоков например е родният град на най-добрите картофи у нас, има над 200 вида диворастящи картофи, но дали знаем някои други интересни факти около любимия на толкова много хора зеленчук

Най-важната незърнена култура

Картофите са най-важната и широко разпространена незърнена култура и се нареждат на четвърто място в световен мащаб. Те са изпреварени единствено от царевицата, пшеницата и ориза, които са топ три на най-главните и обемни като производство култури.

В САЩ пък картофите – дали поради активното хранене с джънк-фууд или не, са на второ място по консумиране от страна на потребителите. Първи са млечните продукти във всичките свои разновидности.

Картофите са екосъобразни

Малко храни са по-“еко“ от картофите. Освенче са евтини, те също така са и доста лесни за отглеждане. Същевременно нямат нужда от голямо количество тор или химически добавки, за да виреят както трябва. Устойчиви и на произволите на времето, картофите са една от перфектните култури за отглеждане за фермерите, особено в развиващите се страни.

Що се касае до потребителите – ако не се прекалява с пържените картофи, си говорим за една доста приятна и чиста храна.

Картофи в Космоса

Звучи безумно, нали? Но все пак през не чак толкова далечната 1995 година, културата е била отведена и извън рамките на нашата планета на борда на космическата совалка Columbia. Не само това, но и е израсла, сякаш не се намира в „открито небе“ - първият път, когато каквато и да е храна бива отгледана в Космоса.

Картофи-мутанти

В щайгите твърде често виждаме всякакви по форма картофи, които все пак се движат в по-скромна големина. Рекордът за най-голям картоф обаче е внушителен – цели 8 килограма и 300 грама, според Книгата за рекордите на Гинес. Ако трябва да го онагледим – представете си 73 порции средни пържени картофки в McDonald's.

Ирландците не са били първи?

Ирландският картофен глад от средата на XIX век е печална страница от ирландската история. Много често културата е свързана именно с тази държава, но всъщност картофите са били отглеждани в района на Андите векове преди европейците да акостират в Новия свят.

Историческите анализи посочват, че инките са отглеждали вкусната храна чак 200 година пр. Хр. От тогава ще минат близо 17 века до XV век сл. Хр., когато те ще станат популярни и на територията на Великобритания и Ирландия. В началото те даже не са приети добре от британците поради факта, че... не са споменати в Библията!

Пържените картофи не са чак толкова „млади“

Пържените картофки далеч не идват с ерата на фритюрниците. Документирано е, че за пръв път те са били сервирани на трапезата на не кой да е друг, а на третия американски президент Томас Джеферсън. Може би има общо с това, че Джеферсън е бил изящен кулинар, агроном, и любител на всякакви ястия.

Картофите като украса

Картофените цветове са били използвани като... модни аксесоари. И то доста успешно. Едни от най-емблематичните почитатели на тази украса са били Луи XVI и Мария Антоанета. И двамата са залагали доста често на цветовете на културата, за да допълнят тоалетите си и да привлекат общественото внимание.

Източник: econ.bg