Някога задавали ли сте си въпроса, на какво се дължат магнетизмът и неустоимостта на шоколада? Какво всъщност знаем за сладкото изкушение и какво всъщност е заблуда?

 

1. Кофеин

Мит: Шоколадът е богат на кофеин.

Факт: Дори да ви превъзбужда, шоколадът не е богат на кофеин. Количеството на това вещество в 40-грамово шоколадче е 6 мг. Приблизително толкова е и кофеинът в едно безкофеиново кафе.

 

2. Холестерол

Мит: В шоколада се съдържат много наситени мазнини, което се отразява зле на нивата на холестерола.

Факт: Стеариновата киселина, която е основната наситена мазнина в млечния шоколад, според проучвания, е уникална със способността си да не повишава холестерола.

 

3. Полезни вещества

Мит: Шоколадът е беден на хранителни вещества.

Факт: Шоколадът е източник на магнезий, мед, желязо и цинк. Също така съдържа полифеноли. Освен това, количеството антиоксиданти в един шоколад е равно на това в една чаша червено вино.

 

4. Кариеси

Мит: Шоколадът предизвиква кариес.

Факт: Шоколадът сам по себе си не предизвиква кариес. Кариесът се формира, когато бактериите в устната кухина разграждат захари, вследствие на което се образува киселина. Такава захар обаче се съдържа не само в шоколада, но и в подсладените напитки и в сладкишите.

 

5. Главоболие

Мит: Шоколадът предизвиква главоболие.

Факт: Въпреки, че е смятан за причина за мигрени, наскорошно проучване отхвърля всяка връзка между шоколада и главоболието.

 

6. Акне

Мит: Шоколадът го причинява.

Факт: През последните 20 години са направени безброй проучвания, доказващи, че няма никаква причинно-следствена връзка между хапването на шоколад и акнето. Отново мит. Дори част от учените и дерматолозите смятат, че диетата няма никаква роля върху формирането на акне.

 

7. Наднормено тегло

Мит: Шоколадът е причина за надебеляване.

Факт: Всяка храна може да бъде част от здравословната диета, ако се консумира в умерени количества. В половин "средностатистически" шоколад се съдържат 250 калории, което може да бъде калкулирано в диетата ви. Просто заменете друга високо-калорийна храна за шоколад от време на време.