Храна. Знаете ли, че средно преминават пет години от живота ни в хранене? Има много интересни факти за храната, които не знаем, а си струват да бъдат научени. Ето защо LAVA България се погрижи да Ви представи част от тях.

 

  • Целината съдържа двойно по-малко калории от колкото са необходими за нейното храносмилане.
  • Ябълките съдържат 25% въздух и за това не могат да потънат във вода.
  • Ябълките, картофите и лука имат еднакъв вкус, но ароматите им придават различно усещане.
  • В ябълковите семена се съдържат цианогенни. 50 грама семена от ябълка са напълно достатъчни за да отровят възрастен човек.
  • В една бутилка шампанско се съдържат 49 милиона мехурчета и има налягане три пъти по-високо от това в гума на кола.
  • Черешите са от биологичното семейство на розите.
  • Лукът е кръстен на латинската дума „cepa“, което означава голяма перла.
  • Лукът съдържа мек естествен антибиотик, който се бори с инфекциите, успокоява при изгаряния и ухапвания от пчели.
  • Дъвченето на дъвка стимулира учебния център на мозъка и по този начин спомага за съхраняването на паметта с напредването на възрастта.
  • Пеперудите изпробват вкуса на храната с краката си.
  • Химичното съединение на фъстъка е част от това на диамантите.
  • Фъстъкът не е ядка, той е представител на семейство Бобови.
  • Яйцата съдържат почти всички познати нам витамини с изключение на витамин С.
  • Патладжаните са плодове и всъщност, ботанически се класифицират като такива.
  • Ягодата е единствения плод, чиито семена се намират във външната част на кожата.
  • Лимонът съдържа повече захар от ягодите
  • Рибата се сервира с лимон още от средновековието, защото тогава са вярвали, че сокът на плода ще разгради всички случайно погълнати кости.
  • Рибата тон е единствената риба, която се поднася с червено вино. Всички останали се пият с бяло.
  • Повечето женски червила съдържат рибешки люспи.
  • Крушата е плод, който зрее отвътре навън.
  • Ананасът е международен символ на гостоприемството.
  • За римляните, да се храниш в седнало положение се е считало за много неприлично и за това са се хранили полулегнали.
  • Бананите са от семейството на ягодите.
  • Повече от 70% от хранителните продукти в световен мащаб се предоставят само от 12 вида растения и 5 вида животни.
  • Боровинковият сок подобрява паметта.
  • Течността, която се съдържа в младите кокосови орехи, може да се използва като заместител на кръвната плазма.
  • 91% от съдържанието на зелето е вода.
  • Един французин изяжда средно за година 500 охлюва.  
  • През 1800 г. се е смятало, че ромът е много подходящ за почистване на косата и за запазване на нейното здраве, а брендито – за отлично средство за укрепване на корените й.
  • Млякото, оставено в продължение за 2 часа на дневна светлина, губи от 1/2 до 2/3 от витамините си.
  • 80% от населението на Земята редовно използва насекоми в менюто си.
  • Оризът е основен хранителен продукт за половината население по Земята.
  • Портокаловият сок съдържа малко количество алкохол.
  • Всъщност, родината на кетчупа е Китай и в неговото съдържание не са се откривали никакви домати, а се е приготвял от риба, и подправки.
  • В миналото, доматите са се смятали за много отровни.
  • През 1830 г. кетчупът се е използвал като лекарство.
  • Медът е единственият продукт, който не се разваля с времето. Археолози откриват в гробница на фараони годен за консумация мед.
  • Кафето, всъщност е плодов сок.
  • Най-популярната закуска в цял свят е яйцето.
  • Качественият шоколад съдържа флавоноиди, които помагат да се намали рискът от сърдечни заболявания.
  • Шоколадът съдържа по-малко кофеин, отколкото кафето, чаят и колата.
  • Белият шоколад, въобще не е шоколад, тъй като в него не се съдържа шоколадов ликьор. В действителност той е направен от захар, какаово масло, сух екстракт от мляко, лецитин и ванилия.
  • Зеленият, черният, белият и червеният чай се произвеждат от едно и също растение – Camellia Sinensis. Разликата между видовете е в обработката на листата.
  • Шафранът се добива от тичинките на вид минзухар 
  • Авокадото има най-голямо съдържание на протеини и мазнини от всички видове плодове, като повечето от мазнините в него са ненаситени мастни киселини. С други думи от полезните.
  • Само около 3/4 от добиваната риба се използва за храна. Останалата намира приложение при направата на лепила, сапуни, маргарини и торове.
  • Аржентинците консумират най-много месо, в сравнение с останалите народи по света.
  • Един литър питейна вода съдържа около 100 000 бактерии.ю
  • Колкото повече отлежава, толкова повече бялото вино потъмнява, докато при червеното вино се случва тъкмо обратния процес. 
  • Първоначално морковите са били лилави на цвят. Те стават оранжеви през 17в. Това се дължи на използването на мутирали семена от северно-африканския морков. За да се получи настоящият оранжев цвят са отнели около 200 години.
  • Бръмбърите имат вкус на ябълки.
  • Осите имат вкус на кедрови ядки
  • Червеите имат вкус на пържен бекон
  • Картофеният чипс е измислен през 1853 година в Саратога Спрингс – Ню Йорк.

източник: http://www.lavabg.eu