Велики четвъртък наближава, затова и сме в трепетно търсене на по-нетрадиционни техники за боядисване на яйца. За наша радост успяхме да намерим няколко доста ефектни, които няма как да не споделим и с вас. Е без повече приказки ето ги и тях:

 

*Прибавете 1-2 с.л. олио към разтворените бои и потопете в течността яйцата. В резултат част от олиото полепва по тях и на места те остават небоядисани. Ако яйцата се потопят последователно в няколко цвята, ще станат наистина много ефектни.

великденски яйца

*Другият нетрадиционен начин на боядисване, който днес ще ви споделим, ви гарантира яйца с така наречения мраморен ефект. За целта трябва да обвиете яйцата в люспа от червен кромид лук, като използвате се само най-горните люспи) и се завързва стегнато в парченце от дамски чорапогащник. Така подготвените яйца се варят десетина минути, след което се вадят от водата и без да се маха чорапогащника се оставят да поизстинат. След това се потапят в разтворената боя за яйца за около 5 минути.  Чорапогащникът и люспата се махат, едва когато яйцата са се изцедили добре.

мраморни яйца

 

*Много впечатляващ ефект ще получите, ако в боядисването на яйцата използвате парче от стара дантелена риза. Целта в случая е дантелата да се отпечата върху яйцето. За да се получи това увийте яйцето в дантелата и я завържете стегнато. След това потопете в разтворената боя, оставете да престои десетина минути, след което го извадете. Оставете го да се отцеди и изсъхне и чак тогава махнете дантелата.

 

*Ефектна украса на великденските яйца може да постигнете и чрез стара многоцветна вратовръзка. Вземете парче от нея, увийте го стегнато около яйцето и го пуснете да се вари във вода с оцет. По време на варенето шарките от вратовръзката ще се прехвърлят върху яйцето. 

източник:  http://woman.hotnews.bg