За доброто представяне пред гостите, независимо дали има повод, или не, са важни не само само вкусната храна и напитките. Преди да опита от ястията, човек възприема с очите си. Затова правилната подредба на масата, красивата аражировка, цветовите комбинации, използвани за покривки, чаши и салфетни, са особено важни. Те могат да създадат ведро и свежо настроение, да дадат теми за разговор, както и да провокират апетита. 


Покривката

Върху масата първо се застила тънка подложна покривка. Тя пази плота на масата от надраскване и от петна от случайно разлети напитки. Предотвратява и хлъзгането на основната покривка. Подложната покривка трябва да виси от ръбовете на масата най-много с 8 см. 
Върху нея се застила основната покривка. Изберете дизайна й според повода – за Първа пролет – цветя, за Великден – пиленца и зайчета и др. Едноцветните покривки пък по-лесно се съчетават със салфетките и чиниите – синьо с жълто, розово с кафяво, зелено с червено, лилаво с розово и др. Ако имате хубави чинии или чаши, с които държите са се похвалите, изберете бяла покривка. Така те ще изпъкнат най-добре. Основната покривка трябва да обгръща масата равномерно от всички страни и да пада поне 15 см от ръба й. По-дългите краища ще пречат на гостите, когато сядат или стават. Независимо от това каква покривка изберете, най-важното е да е чиста и изгладена.

Чиниите

За основа се поставят големи, плоски чинии, наречени подложни. Подреждат се пред всеки гост, на 4 см навътре от ръба на масата. Целта на тези чинии е да „улавят” случайни капки или парченца от храната, за да не се изцапа покривката. 
Върху тях се поставят чиниите или паничките, в които се сервира храната.

Приборите

Приборите се подреждат отвън навътре според реда на тяхното ползване. Най-външни са тези, които ще се използват първи. Така че, ако се чудите кой прибор за кое ястие да използвате, ползвайте това за ориентир. Лъжиците и ножовете се поставят отдясно на чинията, вилиците – отляво, по-малките прибори за десерт – над подложната чиния. Приборите се подреждат перпендикулярно на масата, на разстояние около 2 см от ръба на чинията, успоредно един на друг. Режещата част на ножа е към чинията, а извивката на лъжицата и вилицата към масата. В Малка чинийка, поставена в горния ляв край на подложната, се поставя ножът за масло.

Чашите

Чашата за червено виното, поднасяно с основното ястие, се поставя на 2 см над върха ножа. Чашата за вода се поставя от ляватастрана и малко над чашата за червено вино.Чашата за бяло вино е отдясно чашата за червено вино, също малко под нея. Чашите могат да се подредят в по диагонал, като в средата отново е чашата за червено вино.
Според повода или времето за хранене могат да се подредят и допълнителни чаши – за шампанско, коняк, кафе и др.

Салфетките

За официалните вечери салфетката задължително трябва да е от плат. Може да се сгъне на триъгълник, на руло или в по-интересни и ексцентрични форми. Поставя се отляво до вилицата, вътре в чинията или в чашата. Удобството им е, че могат да се поставят на коленете и така да бъдете сигурни, че няма случайно да накапете дрехата си. В случаите, когато се наложи да станете от масата за кратко, трябва да я оставеите на стола. Като цяло тя се използва само за леко попиване на устните.
Хартиените салфетки също могат да се сгънат в интересна форма. Поставят се на масата пред всеки гост или в общ салфетник.

Към допълнителната украса на масата спадат свещниците, вазите с цветя, картичките с имената на гостите, стъклените камъчета и т.н. Ако поставяте цветя, изберете такива с лек аромат. Той не трябва да пречи на аромата на храната, защото това пречи на цялостното вкусово усещание. Не слагайте букетите в много високи вази, защото това ще попречи на визуалния контакт на гостите и разговорите ще вървят трудно. Това важи и за свещниците. 

източник: ladyzone.bg