Как да се храним през лятото

 

Знаем ли как да се храним здравословно през лятото? От какви вещества се нуждае организмът ни, за да сме свежи  и заредени с положителни емоции през горещия сезон? 

 След зимните месеци, когато се яде по-тежка храна, заменянето ѝ с по-лека диета през летните горещини действа изключително благоприятно и разтоварващо на организма.

 Д-р Мария Николова е специалист по хранене и диететика в Медицински университет в София и предлага ценн съвети за подходящия начин на хранене през лятото.

 

 Хранете се 5 пъти на ден.

 Приемайте ежедневно достатъчно течности : 2 – 2,5 литра,вода, фреш, чай, кафе, мляко, млечни напитки. Чудесна напитка за горещите летни дни е леко подсоленият айрян, защото така се набавят не само вода , но и минерали.

 За източник на протеини изберете риба, морски дарове, птиче месо и месо без видими мазнини. Приготвяйте ги варени, на пара или печени, избягвайки пърженето.

 Добре е да се ограничи приема на наситените мазнини (червено месо, пълномаслени сирена, краве масло) и да се допълн с по-здравословни моно- и полиненаситени мазнини, които се намират в зехтина, суровите ядки и семена. Не забравяйте, че ежедневно трябва да доставяме с мазнините между 20% и 35% от дневните калории, но е важно това да са добрите типове мазнини, богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

 Приемайте храни, които са богато на антиоксиданти – зелен чай, зеле, броколи, чесън, лук, праз. Натуралните антиоксиданти укрепват имунната система и я правят устойчива на вируси и инфекции, забавят процесите на стареене и подпомагат зрението.

 Ежедневно консумирайте пълнозърнести зърнени храни и техни продукти – пълнозърнест хляб и паста, кафяв ориз, овесени ядки, трици. Те са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, които са важни за оптимално функциониране на стомашно-чревния тракт.

 Бъдете физически активни всеки ден – ходете пеша, изкачвайте стълби или спортувайте по 30 минути два пъти седмично. Спортът зарежда с положителни емоции и хормони на щастието, прави ни по-работоспособни, и здрави.

 Ежедневно консумирайте поне 500 г плодове и зеленчуци. Избирайте различни по цвят – зелени, жълти, оранжеви, червени, тъмно червени. Те са естествен източник на витамини, алкализиращи организма минерали и антиоксиданти.

 Яжте поне 2 пъти седмично бобови храни – боб, леща, нахут. Те са чудесен източник на протеини, разтворими фибри и бавноусвоими въглехидрати.

• Наслаждавайте се на храната. Хранете се бавно и с удоволствие. Отделяйте поне 30 минути за хранене в приятна обстановка. Това допринася за доброто храносмилане и по-бързото засищане с по-малко храна. Избягвайте да се храните докато работите или сте в движение. 

източник: http://www.menumag.bg/