Няма спор, че покрай един от най-обичаните празници в годината винаги се намира някоя и друга интересна информация, затова в духа на любопитния тон селектирахме списък с факти от близо и далеч, свързани с коледните празници.

* Изчислено е, че за да може да достигне всички домове навреме и да раздаде своите подаръци, Дядо Коледа би следвало да посещава 822 къщи в секунда и да изминава 60 хиляди километра в минута.

* Само в Европа всяка година се засаждат над 60 милиона елхи.

* Най-високото коледно дърво е било позиционирано в един от търговските центрове във Вашингтон през 1950 година. Същото достигало 80-метрова височина.

* Редица теолози смятат, че Исус Христос е бил роден не на 25 декември, а някъде през септември.

Най-големият снежен човек е направен в САЩ през 1999 година. Снежната фигура е била висока 40 метра.

* Най-голямата коледна бисквита била приготвена през 1991 година в Австрия. Нейната дължина била 45 метра, а широчината – 3 метра.

Първата коледна картичка е била отпечатана през 1843 година в Лондон. На нея е изобразено семейство, което вдига наздравица с вино. Цената й е била 8,5 паунда.

Английската дума за Коледа – "Christmas" произлиза от староанглийската фраза "Cristes maesse", която се превежда като "Божествена литургия".

* Най-продаваната коледна песен за всички времена е "White Christmas" на американския певец и актьор Бинг Кросби, която от създаването си през 1942 година досега, е продадена в над 50 милиона копия.

* От 1947 година насам всяка година Норвегия изпраща коледна елха на Великобритания в знак на признателност за помощта й по време на Втората световна война.

Британската група "Бийтълс" държи рекорда за най-много коледни песни, оглавявали челните места в музикалните класации, през 1963, 1965 и 1967 година.

* Коледните лампички са били изобретени през 1882 година от американския учен Едуард Джонсън, който е бил сътрудник на откривателя на крушката Томас Едисон.
* Най-касовият коледен филм за всички времена е лентата от 2000 година "How The Grinch Stole Christmas" с участието на Джим Кери, а приходите на кинопродукцията до този момент достигат 175 милиона долара.

В Исландия има 13 дядоколедовци.

* Еленът Рудолф бил измислен от американска компания през 1938 година.
* Името Коледа идва от римското наименование "calende", с което древните римляни означавали първия ден от всеки месец. По силата на фонетичните закони в българския език и народната етимология, свързана с глагола "коля" (нали е обичай у нас да се коли прасе за този празник), названието се трансформирало в думата Коледа.

 

Източник: edna.bg