ориз 

 

Оризът понякога се превръща в мисия невъзможна дори и за най-обиграните домакини, въртящи перфектно тигана и копчето на котлона. А какво да кажем за начинаещи готвачи, които тепърва прохождат? Ето няколко трика и тънкости за успешно приготвяне на ориз.

 

Преди да пристъпите към термичната обработка на ориза, задължително прегледайте всяко зрънце от пакета (много често в купешките разфасовки откриваме всевъзможни камъчета и остатъци) и измийте. Поставете го в гевгир и изплаквайте докато спре да пуска „млечна вода”.

 

 * Бонус съвет за начинаещи – ако искате оризът да стане по-бял, да се измие по-лесно и да стане по-пухкав, сложете няколко капки лимонов сок докато миете.

 

Оризът е съставка, която при готвене променя три пъти обема си. Затова много внимателно измервайте съотношението между вода и ориз. То трябва да е 3:1 в полза на водата. Някои готвачи посочват, че перфектната пропорция е 1:2.5, но всичко зависи от разновидността на ориза, който използвате.

 

 Не разбърквайте ориза постоянно, така той става лепкав и недобре изглеждащ на външен вид. Изключение правят случаите, в които той се пържи.

 

Ако задушавате ориз в тенджера, то капакът задължително трябва да е поставен. По време на готвенето не отваряйте капака, както и 10 минути след като изключите котлона.Когато оризът заври задължително намалете котлона и оставете да къкри до пълна готовност.В края на процеса пробвайте ориза дали е сготвен. Водата, която сте поставили в началото трябва да е абсорбирана, иначе оризът ще остане суров. Ако това е така, оставете за още няколко минути на огъня.** Бонус съвет за предвидливите домакини – накисването на кафявия ориз за през нощта и на белия за около 30 минути – един час, скъсява значително времето за приготвяне. Накиснете в нужното количество вода, която след това използвайте и за термичната обработка. Никога не прецеждайте водата, в която сте накиснали ориза, тъй като всички хранителни вещества ще изтекат в мивката вместо да се запазят.

 

 Ако ви е останал от снощния ориз, но не искате да го изхвърляте, то използвайте, за да приготвите пържен ориз със зеленчуци, с месо или с гъби.

 

За приготвяне на китайски ориз най-подходящият ориз е продълговатият.Най-подходящите подправки за ориз са черен пипер, къри, индийско орехче, канела (за мляко с ориз), стафиди, шафран, куркума, босилек, мащерка, риган, магданоз.

Приятно готвене и сладко хапване!

 

източник: http://ladyzone.bg/