kulinarnmi tunkosti

 

В кухнята винаги има какво ново да се научи. Кулинарията е наука, която се развива много бързо и в разнообразни посоки и ако искаме да сме на ТИ с тази материя, трябва да можем да се учим и да крадем дори от чуждия опит, за да ставаме все по-добри. Ето някои хитринки, които ще Ви помогнат в кухнята и ще подобрят кулинарните Ви способности:

 

  1. Пържените кюфтета стават значително по-вкусни и сочни ако не отцеждате изцяло хляба от водата или млякото, в което сте го накиснали предварително.
  2. Ако за конкретното ястие Ви потрябва бяло вино, а нямате налично може да използвате съвсем спокойно малко оцет с една лъжица захар. Ще Ви свърши чудесна работа
  3. Пилешкото, телешкото и агнешкото месо се готвят с бяло вино. Овчето, заешкото и дивечовото месо – с червено вино.
  4. За да проветрите кухнята след като сте пържили риба, кипнете 2 с.л. оцет с  1 чаша вода.
  5. Прекрасен начин да „съживите“ сушените гъби е като ги накиснете за няколко часа в мляко с малко сол
  6. Ако лукът Ви кара да плачете, почиствайте го под струя вода, за да не ви люти,  или го накиснете за 2-3 мин във вряла вода.Помага
  7. За да запазите обезсоленото си сирене по-дълго, го накиснете в мляко, след като е стояло във вода
  8. За да „активирате“ аромата на зелените подправки, като магданоз, копър, девесил ги измийте с топла вода, вместо със студена
  9. Някои колбаси с ципа ( тип сух салам, луканка или суджук ) се белят много трудно понякога. Решението е да ги намокрите за малко
  10.  Може да освежите повехналите листа на марулата, ако ги потопите за няколко минути в топла вода
  11.  Пресните картофи се чистят мног олесно когато първо се потопят в готеща вода, след това в студена
  12. За да отстраните неприятните миризми в хладилника,оставете в него за ден-два купичка прясно мляко.
  13. Ако при готвене прекалите със солта,вместо да доливате вода сложете един суров обелен картоф за 4-5 мин, той ще поеме излишната сол. Със същата цел могат да се използват и кори от сух хляб. Не забравяйте да ги извадите