8-те най-често допускани грешки в кухнята

 

Всеки кулинар има своите тайни и трикове при приготвянето на храна, но както понякога се случва нещо в приготвеното ястие куца, макар и да сме изпълнили рецептата точно по указанията.

Kакво не е наред? Защо така се получи ?
Отговор на тези въпроси може да ви дадат осем от най-често срещани грешки при готвенето, които трябва да се стараете да избягвате.
И така – какво не трябва да правим в кухнята?

 

1.  Готвите на силен огън, за да се спести време или от незнание.


Има ястия, които изискват топлинна обработка за по-продължително време. Много честа грешка е да не се спазва указаното време за обработка. Примерно, погрешно е схващането, че даден продукт, който трябва да се готви на бавен огън два часа, ще стане вкусен и ако е сготвен за един час, но на силен огън.

Моля не правете това!
Да, готвенето на силен огън спестява време, но резултатът, който ще получите не е това, което трябва да бъде. Едва ли с „форсираното“ готвене на силен огън ще успеете  да запазите сочния вкус и деликатния  аромат на Вашия кулинарен шедьовър.

2. Твърде често обръщате  продуктите.

Грешка е не само да забравите да обърнете ястието и то да изгори, но и твърде често да го преобръщате.
Това е една от най-често срещаните грешки допускани, не само от „новобранците“,  но и от кулинари със солиден стаж и опит.
Крайният резултат от прекаленото преобръщане ще бъде безвкусна храна приготвена на тиган. За да проверете дали ястието е готово, можете да стане не само като то се преобърне.
Опитайте се да пъхнете края на шпатула под готвеният продукт, ако тя се плъзга лесно, то това означава, че е готово.

 

0_fec1f_21e75488_orig


3. Неправилно нарязан лук.
Лук се добавя в изключително много ястия.
Този продукт е необходим и постоянно използващ се продукт в десетките хиляди ястия.
Но на практика се оказва, че с прибавянето на този зеленчук, може да развалим готвеното от нас блюдо.
Работата е в това, че ситно нарязан лук, който е престоял без да е бил добавен в ястието започва да горчи.
За да избегнете това, трябва да режете лука с остър нож непосредствено преди да го добавите в ястието.

 

0_fec20_2a8adb0a_orig


4.Ядете месото веднага след сваляне от огъня.
Много е трудно да се устои, когато пред вас на масата е поставен току що приготвен кулинарен шедьовър от месо. Трудно е, но трябва да го направите. Дайте шанс на месото да постои известно време на стайна температура.
За пилешки гърди и малки местни  парченца са достатъчни само  5 минути почивка, но голяма пържола, ребра или цяла птица е по-добре да се оставят за 20-30 минути.
По този начин, сока равномерно ще се разпредели по цялото месо.
Резултатът ще е очевиден: вие ще се насладите на сочно и вкусно, а не сухо  месо.

0_fec21_cd342cb3_orig


5. Приготвяте картофено пюре в блендер.
Блендерът е един чудесен уред, подпомагащ съвременната кухня. С негова помощ  можете да приготвяте млечни и протеинови шейкове, зеленчукови пюрета, но не и картофени такива.
Искате да приготвите нежно и въздушно картофено пюре? Tогава забравете за блендера.
Има две основни правила при приготвянето на перфектното картофено пюре – не преварявайте картофите и ги смачквайте на ръка – така няма да поднасяте лигаво и лепкаво пюре.

0_fec22_6692fe7b_orig


6. Варите паста или макарони в малко количество вода.
Макаронените изделия при варене абсорбират много вода и увеличават обема си.
Малко количество течност в съда  ще доведе до сплъстена и лепкава маса, която след това трябва да ядете. За да се избегне това, е необходимо да се използват големи количества вода.
Също така трябва да се откажете от слабия огън. По време на готвене, разбъркайте спагетите често.
Ако сте правили сос за спагети, завършете приготвянето на ястието в съда, в който сте правили соса – така ястието ще стане особено ароматно и апетитно.

7. Задушавате  зеленчуците мокри.

Преди употреба, зеленчуците трябва да се измиват добре -това го изискват санитарните норми.
След това, те трябва да бъдат напълно сухи – това го изискват  кулинарните норми.
С забързания ритъм на съвременния живот не винаги е възможно да се отдели достатъчно време за готвене. Затова не всеки път  отделяме  дължимото внимание на подсушаването, а само измиваме зеленчуци. Това понякога  може да има много тежки и нежелани последствия.
Останки от вода по листата се превръщат в пара, като зеленчуците омекват твърде много и не изглеждат твърде приятно. Ако целта Ви е ярки и сочни зеленчуци, добре подсушавайте зеленчуците и ги задушавайте само в достатъчно нагрят тиган.


8. Не опитвате храната в процеса на готвене.
Може би най-голямата грешка, която периодично всички кулинари допускат е – да не се опитва ястието по време на готвене.
Не забравяйте, че дори и да се следи с най-голяма прецизност рецептата, не е гаранция, че ястието ще се окаже вкусно.
В рецептите периодично се появяват досадни неточности. Опитвайки от него, можете да увеличите шансовете си за откриване на неточности и грешки и веднага да ги  поправите, ако е възможно разбира се. Пренебрегвайки това правило, вие рискувате да разберете за тази грешка заедно с гостите си на вече сервираната маса.
Освен това, храните и подправките използвани в дадена рецепта, дори и да са същите, не са идентични. Всеки път, те могат да имат съвсем различен вкус, така че е най-добре да запазите ситуацията под контрол, като често опитвате от приготвяната от Вас храна.

източник: http://359food.bg/