В очакване сме на един от най-светлите християнски празници- Възкресение Христово! Много домакини ще запретнат ръкави и ще решат да се докажат в кухнята, като замесят сами козунаци, рула, кифлички и други вкусотии. Месенето не е лесна работа и не трябва да се подценява! Когато кухнята замирише на пекарна цялата цапаница,мръсни съдове, хвърчащо брашно и умора си заслужават.

Няма по-голяма гордост за домакинята от бухнал и красиво изпечен козунак!

Ето няоклко тънкости, които трябва да знаете за правенето на козунаци:

Правило 1 - Месете винаги само с пшенично бяло брашно тип 500. Сега на пазара има много видове, така че внимавайте какво ще изберете!

Правило 2 - Козунаците обичат яйца! Както казва Мечо Пух -колкото повече, толкова по добре! Правилото е на килограм брашно да се слагат не повече от 5 яйца.

Правило 3 - Меси дълго, докато изтръпнат ръцете! Дългото месене и добавяне на мазнинаще направи козунака на конци.

Правило 4 - Втасването да е поне 1 час и половина или 2 часа. Първо може да се оставя за 45 минути, после се оформя и се оставя за второ втасване - още за 45 минути !

Правило 5 - Тестото обича топло! В стаята, където се меси, температурата трябва да е до 28 градуса. Така ще бухне по-добре.

Правило 6 - Печете козунаците на бавен огън! Ако фурната е силна, ще го грабне и ще изгори отгоре, а отвътре ще е суров.

Ако спазваме тези хитрини, на Великден ще се радваме на вкусни и пухкави козунаци. Успехв начинанието на всички кулинари - и начинаещи, и майстори!

източник: http://gotvach.bg/