Aко кулинарията и филмите са чст от интересите Ви, отделете малко време на филмите, които според нас си заслубават вниманието Ви. Те са забавни, вълнуващи, истински, възпитателни и много вкусни разбира се. Гарантираме Ви че ще се почувствате вдъхновени и готови за подвизи, след всеки един тях. Ето кои са те:

 

 

На един черпак разстояние (Hundred-Foot Journey)

 Хасан Кадам е млад готвач с невероятен вроден гастрономически талант. Прокудено от родната си Индия, семейството му се установява в Сан-Антонин-Нобъл-Вал – едновременно живописно и изискано селце в Южна Франция, в което родът Кадам открива идеалното място да се засели и да отвори индийския си ресторант „Мезон Мумбай“.

Всичко изглежда прекрасно, докато не се намесва студената и злобна собственичка на прочутия класически френски ресторант „Le Saule Pleureur“, мадам Малори …

 

 

Джули и Джулия ( Julie & Julia)

 Базиран на две истински истории на две реални жени, филмът „Джули и Джулия / Julie & Julia (2009)“ проследява депресираната офис служителка Джули Пауъл, която поема на едногодишна кулинарна мисия в приготвянето на 524 рецепти за 365 дни от книгата на Джулия Чайлд „Усъвършенстване изкуството на френската кухня“. Тя записва своите опити и премеждия във виртуален блог, с който става известна сред кулинарните фенове!

Втората история се развихря около самата Джулия Чайлд, която заедно със съпруга си Пол прекарва почти две десетилетия в Париж през 40-те и 50-те години на 20 век. По това време той е дипломат, разследван от сенатор Джоузеф Макарти, за когото се твърди, че има връзки с комунистите.

 

Рататуй ( Ratatouille )

 Анимационното филмче е доказателството, че всеки може да стане велик готвач, стига да е смел и безстрашен.

Мечтата на плъха Реми е да стане велик френски готвач, въпреки желанията на семейството и очевидните проблеми, който професията би докарала на един гризач. Когато съдбата довежда Реми в Париж, той намира себе си под известния ресторант на кулинарния си герой – Огюст Густо. Въпреки опастностите в начинанието да бъдеш нежелан гост в изискан френски ресторант, Реми е воден от страстта си към готвенето и скоро започва едно лудо преследване, което преобръща целия кулинарен свят на Париж.

 

Шоколад ( Chocolat )

 През 1959 г. една мистериозна жена, Виан (Жилиет Бинош) се премества заедно с дъщеря си в малко френско селце, където повечето от нещата се ръководят от местния свещеник. Точно срещу църквата тя отваря малка сладкарница, като това съвпада с Великите пости. Изкушението на шоколадовите сладкиши поставя на изпитание местното население, което би трябвало да се въздържа от плътски удоволствия. А Виан е майсторка и предлага на всеки клиент това, което най-много би му харесало. Разрушаването на местния здрав морал е предизвикателство за кмета (Алфред Молина) и той решава по всякакъв начин да изгони проводницата на “вредното” влияние. Точно по това време се появява красивия циганин Рукс (Джони Деп), който веднага застава на страната на Виан. Двамата организират “Фестивал на шоколада” и окончателно разбиват местните предразсъдъци.

 

 

Повелителят на кухнята ( Burnt )

 Историята на Адам Джоунс (Купър) е мътна и пикантна като сос уорчестър – манджата от наркотици и глупости, която сам забърква, срива готварската му кариера в Париж, оценена на 2 звезди Мишлен. Рок звездата на котлоните обаче се отръсква от прахта и отваря ресторант в Лондон, който ще се бори за 3 звезди с „кулинарни изкушения“ в чиниите. За целта Адам събира в кухнята си таланти, които се чудят дали шефа им е Люк Скайуокър или Дарт Вейдър, но сладката Сиена Милър ще му помогне да се задържи откъм светлата страна.

 

 

Шеф ( Chef )

Създателя на “Железният човек” Джон Фавро режисира и изпълнява главната роля в забавната комедия “Готвачът / Chef (2014)”. Негови екранни партньори са актьорите Дъстин Хофман, Робърт Дауни, Скарлет Джохансън, София Вергара и Оливър Плат.

Фавро се превъплъщава в образа на талантливия готвач от Маями Карл Каспър, който въпреки силното си желание не успява да отвори мечтания си ресторант в Лос Анджелес. След провала в Ел Ей той се завръща отново в слънчевия Маями и започва да изкарва прехраната си с помощта на хранителен камион, който носи името “El Jefe Cubanos”.

Едновременно с това Карл прави всичко възможно за да се събере отново със своята бивша съпруга (София Вергара) и да спечели доверието на останалите членове от семейство си.

 

източник: onlain-filmi.net  mychoice.bg