Днес предлагаме една по-елегантна рецепта, подходяща за по-специални вечери: 

ПИЛЕШКО ФИЛЕ С КРУШИ И СИНЬО СИРЕНЕ В ШАМПАНСКО СОС

 

pile-s-krushi

 

Необходими продукти:

 - пил. Филе – 130 – 300 гр

 - круша – ½ бр.

 - синьо сирене – 30 гр.

 - прошуто – няколко слайка ( около 20-30 гр.)

 - сол

 - бял пипер

 - зехитн

За соса:

 - пенливо вино – 70 мл.

 - стар лук – 20гр.

 - течна сметана – 100 мл.

 - жълтък – 1бр.

 - сол и черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и подсушете месото. Разположете го, без да го разрязвате до край.
  2. Изтънете го с кухненски чук и го подправете със сол и пипер.
  3. В нагорещен тиган сотирайте крушите в малко масло, щипка сол ( и по желание малко индийско орехче и канела)
  4. Като поомекнат крушите и пуснат сок, прибавете синьото сирене и разбъркайте докато се разтопи. Оставете сместа да изстине.
  5. Напълнете филетата със сместа и оформете стегнати ( по възможност рула).
  6. Овиите ги със слайсовете прошуто и ги запечатайте в сгорещен тиган от всички страни.
  7. Завършете месото във фурната на 180⁰ за около 8-10 минути.
  8. Докато печете месото направете соса. В нагорещен тиган  сотирайте лука докато се карамелизира.
  9. „Загасете“ с пенливото вино и като се изпари алкохола изсипете сметаната. Оставете да покъкри ( на слаб огън) няколко минути, докато сместа се сгъсти.
  10. Накрая прибавете жълтъка, разбърайте добре и овкусете със сол и пипер
  11. Сервирайте месото на широки слайсове, заедно със сола и салата по желание. Спанак би подхождал много.

 

Добър Апетит