портокалов кейк

 

ПОРТОКАЛОВ КЕЙК С МАСКАРПОНЕ

 

Необходими продукти:

 - брашно

 - бакпулвер

 -бадеми

 - царевично брашно

 - портокали – 2 бр.

 - захар (бяла) – 140 гр.

 - яйца – 2 бр.

 - кисело мляко – 230 гр.

 - маскарпоне – 1 с.л.

 - пудра захар – 1/3 с.л.

 

За портокаловия сироп:

 - кафява захар – 4 с.л.

 - портокали ( сокът на 2 броя)

 - вода – 4 с.л.

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180⁰. Намажете кръгла форма за кейк със зехтин и сложете хартия за печене
  2. В купа объркайте брашното, бакпулбера, бадемите, царевичното брашно с портокаловите кори и захарта.
  3. Направете кладенче в места и изсипете разбитите яйца заедно с киселото мляко и зехтина. Разбъркайте съставките до получаването на хомогенна смес.
  4. Изсипете във формата и печете около 40-45 минути.
  5. Сиропът направете като сложите в тенджерка ( или видок съд) портокаловия сок, кафявата захар и водата. Загрейте на котлона и бъркайте, докато

Захарта се разтопи. Оставете сместа на силен огън да поври 5-6 минути, докато се сгъсти.

  1. Готовият кейк надупчете с вилица и заливайте внимателно, като му оставяте достатъчно време, за да поеме сиропа.
  2. Маскарпонето разбъркайте с пудрата захар и малко от сиропа и сервирайте с кейка и листенца мента

 

Да ви е СЛАДКО !