Предстои най-хубавото време от годината, а именно Коледа! Това е време за радост, за почивка, за топлина и обич, за семейството и приятелите, време за веселби и смях, за вкусни ястия, за празнично опиянение и за добро настроение. Разбира се като всеки празник е придружен и с трескава подготовка, но това е част от „кефа“. Да украсиш къщата, да пакетираш и скриеш подаръците , да пуснеш тематична музика, да си подготвиш продуктите и менюто за празничните трапези, да „омиришеш“ къщата на канела, мандарини и други прекрасни аромати...

Колкото и прекрасни да са предстоящите празници за домакините те са и доста ангажиращи, защото да си признаем – изискват много време, работа и усилия.

Ето какво трябва да знаете, за да се представите достойно:

 

Бъдни вечер

Всеки свързва Бъдни вечер с постните ястия, но факта че специфичните ястия, които се приготвят и консумират в този ден ( или по-точно в тази вечер) се правят и хапват веднъж в годината ги прави изключително любими. Лично ние с нетърпение чакаме тази вечер и предвкусваме менюто...  Традицията повелява че блюдата трябва да са нечетен брой – най-добре 7,9 или 11 броя и трапезата трябва да е богата и да има храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Задължително трябва да присъства содена питка с паричка ( която се разчупва от най-възрастния член на семейството и на когото се падне парата – той ще е най-големият късметлия през годината), зелеви сарми, печен боб, пълнени сушени чушки, туршии, орехови разядки, ошав, тиквеник, ядки, мед, чесън, разнообразни плодове и вино.

Важно е всичките ястия да се сложат заедно на трапезата, защото по време на самата вечеря не трябва да се става от масата. Също така ако искате да спазите изцяло традицията не трябва да прибирате масата като се нахраните, а трябва да я оставите така защото се вярва че тогава идват починалите близки да се нахранят и да блягословят живите.

 

Разбира се възможните ястия са много, така че не се чувствайте задължени да изпълните рецептите с които сте свикнали. Позволено е да се експериментира и да се разнообразява менюто J. Ако обичате или не обичате някое от изброените съставки и блюда не ги правете, а ги заместете с такива, които харесвате. Ако предпочитате повече салати може да приготвите картофена салата с праз, може да направите салата от кисело зеле ( традиционна за това време от годината), може да направите и разядка със сирене и печени чушки.  Ако пък предпочитате по-екзотичните вкусове може да разнообразните традиционните рецепти с някоя нова съставка. Ние можем да Ви препоръчаме да добавите стафиди и малко канела към зелевите сарми. Комбинацията е изключително сполучлива!  Друго нещо, което може да промените е ошава. Не всеки го обича, но пък е редно да присъства на масата, затова Ви предлагаме да опитате комбинацията от някой Ваш любим компот ( ние преповъчваме да е червен – череши, вишни, ягоди ) с настъргани орехи и  чесън. Не звучи добра комбинация, но Ви гарантираме че ще бъдете приятно изненадани от резултата. А може би и семейството Ви е готово за някои нови вкусове...?

Десертът е ястието, което дава най-голямо разнообразие от възможности.  Тиквеник, ябълков щрудел, пай с круши, торта от моркови и тиква, меденки, локум и други

 

Пуснете си музика, направете си едно ароматно греяно вино и се отдайте на готвене. Дайте свобода на въображението и любимите си съствки и сътворете нещо неповторимо за близките си хора. Успех J

 

Коледа

Това е първият и най-очакван момент от всички които са спазвали постите, защото идва времето на т.нар. блажене – за пръв път на трапезата се слага месо. Също така вече е задължително да присъстват и останалите забранени до този момент продукти – сирене, кашкавал, мляко, масло и други животински храни.  Отрупайте масата с разнообразни  мръвки, мезета и други вкусотии. Дали ще изберете свинско, пуешко, пилешко или кайма зависи изцяло от вашия вкус и предпочитания.

Отнова е важно масата да е отрупана и богата. Гордостта на всяка домакиня - питката трябва да е мека, бухнала, маслена,  топла и ароматна и не трябва да се  пропуска. Направете разнообразни салати и предястия  - подходящи са сезонните продукти като картофи, боб, също така майонезени салати, млечните салати, яйчена салата, макаронена салата и подобни такива на Руската и Унгарската . Супи също може да направите. Едба спаначена супа би била чудесен избор. За основното -  може да заложите на класиката - печено прасенце,  свинско с кисело зеле, капама, пълнени чушки с кайма, пълнена пуйка и печени пърбжоли но рецептите и в тази категория позволяват свобода на действие и размах.

 

Най – важното е да правите нещата с желание и любов и няма как да не се получи незабравим празник.