СЕЗОННИ ХРАНИ ПРЕЗ МАРТ

 

Едно от правилата на здравословното хранене е да включваме в нашето меню сезонни плодове и зеленчуци. Какво можем да открием в магазините и да включваме в нашето меню, закупени в своя сезон те са по-изгодни като цена, зареждат по пълноценен и ефективен начин организма с така важните за него витамини, минерали и други ценни вещества.

Март месец, началото на пролетта – този период от годината е един от най-трудните – между края на зимата и началото на пролетта няма нищо, плодовете от есента свършват, портокалите и мадарините вече не са същите, доматите и ягодите – още и е рано, спанак, салати, зелен лук и чесън от оранжерии и си казваш рано е за тях. Киселото зеле и туршиите вече свършва и приготвяме последните рецепти с тях. В магазина на практика има всичко и реално толкова малко неща, които да поискаш да купиш. Труден период!

 

Сезонни храни март:

 

Авокадо

Броколи

Брюкселско зеле

Грейпфрут

Гъби

Зеле (прясно и кисело)

Картофи

Карфиол

Круши

Лимони

Лайм

Лук пресен (зелен)

Мандарини

Моркови

Портокали

Праз-лук

Репички

Салата зелена (маруля)

Спанак

Цвекло

Чесън пресен (зелен)

Ябълки

Ягоди

 

Най-хубавото е, че през март ще се хванем за зелено и първите стръкчета коприва ще присъстват на нашата трапеза. Зелената салата, зеленият лук и чесън, репичките все по-често ще присъстват на нашата трапеза с все по-хубав вкус от пазара, докато станат първите в градината. Пролетта е в ход и всичко се подготвя за нов живот след дългата зима

 Източник: http://gotvarstvo.bg/a/mart-sezonni-hrani