СКАРИДИ В ПРОШУТО ВЪРХУ ДОМАТЕН РЕЛИШ

 

скариди

 

 

Необходими продукти:

- 6 скариди

- 3 слайса прошуто

- ½  глава лук

- 1 скилидка чесън

- 1 стрък мащерка

- 2 с.л зехтин

- 1 ч.л масло

- 1 средно голям обелен домат

- 50 гр. ориз „Басмати“

- сол, пипер

- щипка захар

 

Начин на приготвяне:

  1. Изчистете скаридите
  2. Разположете прошутото на 6 слайса по дължина и го навийте около скаридите
  3. Нанижете по 3 скариди с прошуто на шиш
  4. В нагорещен тиган задушете наситнените лук и чесън. След това добавете нарязаният на малки кубчета обелен домат и мащерката. Овкусете със сол, пипер, щипка захар и маслото.Разбъркайте и задушете до готовност.
  5. Оризът басмати се измива и се слага да се вари ( в съотношение 1 към 1,2 вода) на слаб огън с малко сол. Не се бърка
  6. Печем скаридите на скара, но върху хартия за печене за около 3-4 минути от всяка страна.
  7. „Сглобяваме“ ястието и сервираме шишчета в/у ориза и доматения релиш.
  8. Украсяваме със стък прясна мащерка