батат

 

Родината на сладките картофи (патати) е районът на Централна Америка и Карибските острови. Според археологически данни те са се отглеждат култивирано там поне от 5000 г.

 

Сладките картофи са осигурявали съществуването на стотици народи. Днес най-голям производител на патати е Китай – 105 млн. тона годишно! Пататът се е превърнал в основен продукт в националните ястия по целия тропичен и субтропичен пояс – Индонезия, Тайван, Япония, Виетнам, Индия, Уганда, Руанда и други африкански страни.

Като цяло сладките картофи се разделят на два вида – със светла и с тъмна кора. Светлите имат светложълта и тънка обвивка, сърцевината им е бледожълта. При топлинна обработка стават сухи, зърнести, като печен картоф, и не са толкова сладки като тъмнокорите сладки картофи. Тъмнокорите имат по-дебела, тъмнооранжева кора и ярка оранжева сърцевина. Те са доста сладки и са с по-влажна консистенция, когато се сготвят. На практика обаче в света съществуват над 100 сорта сладки картофи. Причината за това са географските и климатични различия, при които се отглеждат пататите по различните ширини на земното кълбо.

За разлика от обикновените картофи пататите съдържат голямо количество провитамин А и множество минерали. Освен това те са 1,5 пъти по-калорични от обикновения картоф, като в същото време в тях почти не присъстват мазнини.

Вкусът на патата е сладникав и затова той прекрасно се съчетава с кисели и лютиви продукти – лимон, доматен сок, лют пипер, къри. Както и обикновеният картоф, той е прекрасна гарнитура за множество ястия.

Сладките картофи се предлагат варени, печени, сотирани или задушени в микровълнова фурна. Влизат в състава на различни супи, основни ястия и десерти. В Полинезия ги пекат в яма с жар, в Япония ги панират, в Тайван ги харесват овкусени с чесън, в Корея правят от тях макарони...

източник: http://www.bonapeti.bg/