ТАРТ С ДЮЛИ И КАРАМЕЛ

 

Необходими продукти:

За тестото:

 - брашно – 220 гр

 - сол – 1 щипка

 - захар  50-70 гр

 - масло – 125 гр

 - яйце – 1 бр

За сиропа:

 - дюли – 2 бр

 - ванилия – 2 бр.

 - захар – 120 гр

 - вода – 1 л.

За карамела:

 - захар – 180 гр

 - сметана – гореща – 2 с.л.

 - масло – 60гр

 

Начин на приготвяне:

  1. Смесете брашното, солта, захарта и прибавете маслото. След това яйцето, малко вода и размесете маслено тесто.
  2. Обелете дюлите и ги нарежете на полумесеци. Кипнете водата със захарта и ванилията и пробавете дюлите. Варете ги 25 минути, след което ги извадете и отцедете.

* Ако обичате карамфил може да добавите едно-две клончета във водата – ароматът му много си отива с дюлите

       3.    Карамелизирайте захарта на слаб огън, след което прибавете горещата сметана и маслото.

       4.    Намаслете форма за тарт, след това изсипете карамела и подредете отгоре парчетата дюла (едно до друго)

       5.    Разточете тестото, сложете го в/у дюлите, притиснете го и го надупчете.

       6.    Печете в предварително загрята на 175- 180⁰ фурна за около 50-55 минути

       7.    Поднесете тарта с топка ванилов сладолед, или сладка бита сметана със стрък прясна мента